Dwucukry
Cząsteczki cukrów prostych posiadają zdolność łączenia się w większe ugrupowania i przy czym następuje zmiana własności fizycznych i chemicznych substancji. Tak na przykład w roślinach pod wpływem fermentów dwie cząsteczki cukru prostego (glukozy) tracąc cząsteczkę wody tworzą jedną cząsteczkę bardziej złożonego dwucukru — cukier słodowy.
(fermenty)
2CCH, _.0,; = Ci 2H22011 + H.O
cukier prosty dwucukier
Przykładem dwucukru może być zwykły cukier jadalny (sacharoza), nosi on nazwę buraczanego albo trzcinowego, gdyż technicznie otrzymuje się z soku buraka cukrowego lub trzciny cukrowej. Skład cząsteczki cukru buraczanego jest wyrażony wzorem wszystkich dwucukrów C12H22O11; Jeżeli stopiony cukier będziemy ogrzewali aż do ukazania się barwy czerwonawej to nastąpi jego częściowy rozkład, tworzy się tzw. karmel.
Przez gotowanie roztworu cukru buraczanego z kwasem (np. solnym) przyspieszającym hydrolizę, zachodzi rozkład, czyli hydroliza cukru. Wytwarzają się dwa cukry proste: cukier gronowy i owocowy.
(gotowanie z kwasem) C12H22O11 + H2O =C6Hi206+ CeHuOe
cukier buraczany c. gronowy c. owocowy
dwucukier cukry proste