OGÓLNA CHARAKTERYSTYKA
Ogólnie drobnoustroje można podzielić na: pasożyty i roztocza.
Pierwsze żyją na organizmach żywych i są to głównie mikroorganizmy chorobotwórcze, drugie żyją na martwej materii i rozkładają ją na składniki prostsze.
Poza wymienionym powyżej podziałem ze względów praktycznych w mikrobiologii technicznej, którą my się zajmiemy istnieje podział na:
drobnoustroje pożyteczne, przynoszące swą działalnością korzyść człowiekowi;
drobnoustroje szkodliwe, działające ujemnie w gospodarce człowieka, które staramy się zniszczyć lub unieszkodliwić.
Najpospolitszym i najpraktyczniejszym podziałem, jest podział drobnoustrojów przemysłowych na: bakterie, drożdże i pleśnie.
Różnią się one sposobem życia i rozmnażania a także wielkością: najmniejsze są bakterie, organizmy jednokomórkowe, rozmnażające się na ogół przez podział na dwie jednakowe nowe komórki. Większe nieco są drożdże, także jednokomórkowe organizmy, rozmnażające się zasadniczo przez tzw. pączkowanie. Wreszcie pleśnie, przeważnie organizmy wielokomórkowe, rozmnażające się przez kiełkowanie i wzrost kończynowy, tworząc tzw. plechę, czyli nieregularny splot nitkowatych komórek, podzielonych lub nie podzielonych ściankami działowymi. Komórki te są zwykle dość duże, często widoczne gołym okiem. Pleśnie i drożdże oraz niektóre bakterie wytwarzają zarodniki (przetrwalniki) — specjalne ciała owocujące, mające zdolność do przetrwania warunków niekorzystnych dla ich rozwoju np. w niskich i wysokich temperaturach.