A A A

Płynny owoc

Płynny owoc wyrabia się przede wszystkim z jabłek, wiśni, porzeczek, żurawin, jagód oraz ich mieszanin. Coraz bardziej wcho- dzi w użycie sok z pomidorów, odznaczający się dużą zawartością witaminy C. I Z 1 kg jabłek otrzymuje się 60 do 65 dkg soku, z wiśni — 65 do 70 dkg, z żurawin — 70 do 75 dkg. Najbardziej wydajne oraz dające najlepszy sok są owoce dojrzałe. Dobry sok odznacza się przezroczystością (z niektórych tylko owoców jest mętny z na­tury), zawartością 10 do 15% cukru, 0,6 do 1,5% kwasów, odpo­wiednią gęstością, czyli zawartością suchej masy w płynie, oraz takim smakiem i zapachem, jaki posiadają owoce, z których został wyciśnięty. Płynny owoc, rozlewa się do butelek o pojemności do 11. Butelki te korkuje się, a korki okrywa kapslem albo lakuje. Przechowuje się je w pozycji leżącej w temperaturze od 0 do 10°C.