Produkcja wina
Wino wyrabia się albo z samego soku, który wytłacza się w specjalnych prasach, albo też z rozgniecionej miazgi winogron. Sok winogron jest bezbarwny. W celu produkcji wina czerwonego należy użyć obok soku także i skórek czerwonych odmian winogron, z których do roztworu przechodzą barwniki.
Sok winogron poddaje się fermentacji na dzikich drożdżach, żyjących na winogronach albo z dodatkiem drożdży specjalnie hodowanych. W czasie fermentacji cukier zamienia się w alkohol. Stąd im mocniejsze wino, tym mniej jest słodkie. Proces fermentacji cukru przerywa się zależnie od tego, jakie wino pragnie się otrzymać.
Jeżeli wino ma być słodkie, a jednocześnie mocne, dodaje się spirytusu winnego.
Bezpośrednio po zakończeniu pierwszej fermentacji wino nie jest jeszcze gotowe, poddaje się je dalszej fermentacji tzw. wtórnej oraz dojrzewaniu. W czasie dojrzewania wino nabiera odpowiedniego smaku i aromatu „bukietu". Wino w tym stadium produkcji zawiera wiele niepotrzebnych substancji i dlatego jest klarowane i filtrowane.
Wino bardziej nieodporne na zakażenia poddaje się pasteryzacji, trzymając je przez pewien czas w temperaturze 75 C