PRZETWORY OWOCOWE
Do najpospolitszych przetworów owocowych zalicza się marmolady, powidła, dżemy, kompoty, płynny owoc, soki, susze i mrożonki.
Marmolada — jest to gęsty produkt otrzymywany przez wygotowanie oczyszczonych i roztartych owoców z cukrem. Zawartość cukru w marmoladzie (łącznie z cukrem zawartym w owocach) powinna wynosić co najmniej 50'/. Jako dodatek używany jest syrop ziemniaczany, którego wolno użyć do 25%. Produkuje się marmolady do krojenia twarde i maziste — do smarowania.
W handlu spotykane są cztery gatunki marmolady: luksusowa, wyborowa twarda, wyborowa miękka i popularna. Gatunek marmolady uzależniony jest również od jakości owoców, zawartości cukru i syropu ziemniaczanego.
Marmoladę należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu z daleka od produktów wydzielających ostry silny zapach. Marmolada w takich warunkach może być przechowywana nawet przez kilkanaście miesięcy.
Powidła — jest to rodzaj miękkiej marmolady wyrabianej z samych śliwek z małym dodatkiem cukru. Sposób przechowywania taki sam jak marmolady.
Dżem — jest to produkt otrzymywany przez krótkie gotowanie jednego lub paru rodzajów owoców z dodatkiem ok. 60% cukru. W dżemie część owoców jest przetarta, a część w całości. Nazwa dżemu pochodzi od owoców, jakich użyto do jego wyrobu, np. dżem wiśniowy, dżem truskawkowo-agrestowy, agrestowy, truskawkowy itp.
Dżemy można przechowywać przez cały rok, lecz należy dla utrzymania koloru chronić je przed światłem.
Konfitury — jest to produkt otrzymywany przez wysmażanie w cukrze świeżych, oczyszczonych z pestek, nie uszkodzonych i całych owoców Dla uniknięcia scukrzenia masy dodaje się niewielką ilość syropu ziemniaczanego. Konfitury przechowywać należy tak jak dżemy.
Kompoty — są to całe owoce zagotowane w syropie z cukru. Kompoty w handlu sprzedaje się w opakowaniu szklanym (słoje 0,5 do 2 kg) szczelnie zamkniętym lub w puszkach metalowych wewnątrz lakierowanych.
Płynny owoc — jest to świeży nieskwaśniały sok (moszcz) wyciśnięty z owoców. Moszcz z jabłek, winogron i gruszek jest niczym nie doprawiany, do moszczów z innych owoców ze względu na dużą zawartość kwasu dodaje się wodę i cukier. Płynny owoc sprzedawany jest w butelkach 0,5, 0,7 i 1 1. Produkt ten należy przechowywać w pomieszczeniach o stałej temperaturze, gdyż zmiana temperatury powoduje wsysanie się powietrza przez korek do butelki i wprowadzenie do płynu drobnoustrojów, które powodują psucie się produktu.
Soki owocowe słodzone (syropy) otrzymuje się przez gotowanie moszczu owocowego z cukrem (60%). Dobry syrop (sok) powinien posiadać zapach i barwę podobną do surowca, z którego został wytworzony oraz powinien być przezroczysty.
Najbardziej popularny jest sok wiśniowy i malinowy, poza tym produkowane są soki: porzeczkowe, jagodowe, truskawkowe, jarzębinowe itp.
Susz owocowy — sprzedawany jest luzem oraz w opakowaniu celofanowym 200 g. Nadaje się do sporządzania zup owocowych, kompotów. Susz należy przechowywać w suchym i przewiewnym miejscu, gdyż wilgoć powoduje jego pleśnienie.
Mrożonki owocowe — z mrożonek najbardziej popularne są śliwki, wiśnie i truskawki. Sezonem mrożonek owocowych jest grudzień, styczeń i luty. Mrożonki pakowane są w pudełka kartonowe Vi kg. W czasie transportu i w magazynach należy je przechowywać w temperaturze —3° C.