PRZYCZYNY UBYTKÓW ŻYWNOŚCI
Przyczyną ubytków żywności jest ich niszczenie przez różnego rodzaju szkodniki. Do szkodników żywności należą owady i gryzonie — głównie szczury i myszy oraz drobnoustroje.
Ponadto należy również uwzględnić ubytki wywołane niszczeniem artykułów żywności na skutek utlenienia, działania promieni słonecznych, nieodpowiedniej temperatury, wilgoci itp. Jaki to ma związek z ubytkami? Rola tych szkodników w gospodarstwie narodowym, a w rolnictwie w szczególności jest bardzo znaczna. Ich działanie powoduje ogromne straty, o ile nie nastąpi przeciwdziałanie ze strony zorganizowanego społeczeństwa. W Polsce w okresie 1945—1948 straty zbiorów w rolnictwie wynosiły ca 10%, co przedstawiało setki tysięcy ton wszystkich naszych zbóż, ogólny zbiór ich bowiem kształtuje się na ok. 10 milionów ton rocznie. Liczba ta wydaje się fantastyczna i nieprawdopodobna, po zapoznaniu się jednak bliżej z tym zagadnieniem dochodzi się do wniosku, że straty są istotnie ogromne. Odradzająca się nasza gospodarka przestała dłużej tolerować ten stan rzeczy. Ochrona naszej żywności przed szkodnikami jest dokonywana przez rozwój chłodnictwa i przemysłu konserwowego, przez stosowanie wszelkich środków, zapobiegających zepsuciu.
Trwa równocześnie usilnie walka niszczycielska z wszystkimi szkodnikami żywności (trucie szczurów, myszy i owadów). Bogactwo naszego kraju jest głównie uzależnione od szerokiego rozwoju