SKŁAD BIAŁEK
Podstawowym elementem budowy cząsteczek substancji białkowych są tzw. aminokwasy. Aminokwasy wywodzą się jednocześnie z kwasów organicznych i amoniaku, który jak wiadomo jest lotną zasadą. Aminokwasy posiadają wobec tego właściwości i kwasów i zasad, dzięki czemu jeszcze ich cząsteczki mogą reagować z drugimi cząsteczkami aminokwasów. W ten sposób tworzą się wielkie cząsteczki białek.
W skład białek wchodzą ugrupowania różnych aminokwasów. Dotychczas wyodrębniono z białek ponad 30 różnych aminokwasów.
Białka możemy podzielić na pełnowartościowe, które zawierają wszystkie niezbędne człowiekowi aminokwasy (mięso, jaja, ryby) oraz białka niepełnowartościowe, które nie zawierają potrzebnych dla pełnego zaopatrzenia organizmu aminokwasów. Pierwsze z nich są przeważnie pochodzenia zwierzęcego, drugie są to białka przeważnie pochodzenia roślinnego (groch, fasola).