SKUP I ROZPROWADZANIE MLEKA
Skup oparty jest na obowiązkowych dostawach. Wszystkie gospodarstwa rolne i mleczarskie obowiązane są odprzedawać określoną ilość mleka — zależnie od wielkości gospodarstwa.
W ten sposób zostało uregulowane zaopatrzenie ludności miast w mleko i przetwory mleczne równomiernie w ciągu całego roku, bez względu na wahania sezonowe, oraz zlikwidowano możliwości spekulacyjne tymi artykułami. Zarazem stworzono korzystne warunki zbytu mleka po stałych i opłacalnych cenach i spowodowano przez to rozwój hodowli bydła mlecznego we wszystkich gospodarstwach.
Mleko dostarczane jest przez producentów do punktów skupu tzw. zlewni we wsiach. Mleko w zlewniach jest badane, a następnie przewożone do zakładów mleczarskich. Z zakładów mleczarskich po odpowiednich zabiegach jak pasteryzacja, czy też w postaci przerobionej na masło, sery itp. dostarczane jest poprzez sklepy spożywcze — konsumentowi.