Reklama
Hologramy ELS na legitymacje sprzedam
wideodomofony
Dużo informacji na temat rynku wtórnego mieszkań www.homescanner.pl/wiedza/ Mieszkania na sprzedaż rynek wtórny
redox opinie
A A A

WADY SERÓW

Do najczęściej spotykanych wad serów zaliczamy spleśniałą lub zgniłą skórkę i wzdęcia. Gnicie lub pleśnienie skórki jest wyni­kiem niewłaściwej pielęgnacji serów w czasie ich dojrzewania. Sery niewłaściwie pielęgnowane łatwo pleśnieją, co pozostawia głębokie skazy na skórce, bardzo szpecące wygląd sera. Przy zbyt suchym przechowywaniu sera skórka łatwo pęka, co może spowodować wdarcie się pleśni do miąższu i na skutek tego jego niezdatność do spożycia. Wzdęcia serów są spowodowane przez bakterie, które dostają się do mleka przy niehigienicznym udoju. Miąższ takiego sera jest gąbczasty, a smak ma nieprzyjemny i mdły. Są to sery szkodliwe dla zdrowia i niezdatne do spożycia.