Wody gazowane słodzone
Drugim rodzajem wód gazowych są wody słodzone. Wyrabia się je przez dodanie do wody obok dwutlenku węgla także cukru (70 g na 1 1 w limoniadzie i 90 g w oranżadzie), kwasów (1,2 do 2,0 g na 11 w limoniadzie i 1,5 do 2,5 g w oranżadzie) oraz odpowiednich barwników (najwyżej 7 g na 100 1 wody) i esencji smakowych. Wody te można wyrabiać także na sokach, pastach i miąższach owocowych, przy czym w dwóch ostatnich przypadkach dopuszczalna jest nieprzezroczystość wód.
Wody gazowane słodzone rozlewa się do butelek o pojemności 0,3 1 i zamyka hermetycznie. Część porcelanowa zamknięcia musi posiadać uszczelkę gumową.
Butelki z limoniada i z oranżadą należy przechowywać w miejscach ciemnych, chłodnych, do 0°C.