Zasady przechowywania jaj
Świeże jaja należy przechowywać w pomieszczeniach suchych, czystych, chłodnych, przewiewnych i wolnych od wszelkich zapachów. Umieszcza się je w koszach lub czystych skrzynkach ze szparami, aby miało do nich dostęp powietrze.
Do dłuższego przechowywania jaj stosowane są różne sposoby. Najbardziej rozpowszechnionym jest wapnowanie jaj. Wapnowanie odbywa się przez zalewanie jaj roztworem wapiennym, który zawiera 16 kg palonego wapna, 2 kg soli na 1 m3 roztworu. Proces wapnowania polega na zasklepieniu porów skorupy jaja, co zapobiega uniemożliwieniu wnikania do wnętrza jaja bakterii. Czas przechowywania wapnowanych jaj dochodzi do 8 miesięcy. Jaja wapnowane zachowują wartość odżywczą, lecz tracą nieco na smaku.
Innym sposobem utrwalania jaj jest chłodzenie, które odbywa się w chłodniach przy temperaturze od 0,5 do —0,5° C. Czas przechowywania takich jaj tak samo jak wapnowanych, wynosi do 8 miesięcy.
Zamrażanie jaj. Ten sposób polega na zamrażaniu zawartości jaja (żółtka i białka) w puszkach blaszanych w temperaturze —10° C. Przed zamrożeniem masę jajową dokładnie się miesza. Przechowuje się ją w temperaturze — 8°C. Czas przechowywania takich jaj dochodzi do 12 miesięcy.
Proszkowanie (suszenie) jaj. Proszkowanie jaj polega na suszeniu zawartości jaj w temperaturze ok. 75° C za pomocą rozpylania masy jajowej w rozmaitego rodzaju suszarniach. Proszek jajowy należy przechowywać w szczelnym opakowaniu w temperaturze około 10° C. Proszek należy szybko zużywać.