GRZYBY
Grzyby są cennym produktem w przemyśle gastronomicznym znajdując bezpośrednie zastosowanie do produkcji potraw, jak również do wyrobu przetworów. W Polsce występuje dużo gatunków grzybów jadalnych. Najbardziej popularne z nich to borowiki, maślaki, kozaki, gąski, kurki, rydze i pieczarki. Skład chemiczny i wartość odżywcza grzybów. Grzyby zawierają przeciętnie od 80 do 83% wody, 1 — 8% białka, węglowodanów 5 — 10% oraz niewielkie ilości tłuszczu i substancji mineralnych. Po wysuszeniu zawartość ciał białkowych w grzybach wynosi 30 — 60%. W grzybach występują związki aromatyczne, które powodują przyjemny specyficzny zapach grzybów oraz witaminy. Powodzenie w żywieniu zawdzięczają grzyby, a zwłaszcza niektóre z nich jak smardze, borowiki, pieczarki i rydze, dobremu smakowi — lecz trzeba przy tym zaznaczyć, że potrawy z grzybów są pożywieniem ciężko strawnym.
- grzyby leśne suszone
- grzyby witalne
- grzyby lecznicze
- grzyby reishi
- grzyby shiitake