A A A

Ocena jakości i przechowywanie

Kawa nie powinna zawierać więcej niż 5 do 8% wody, 5% po­piołu i nie mniej niż 20% substancji rozpuszczalnych tzw. wy­ciągowych. Smak jej bada się przez zaparzenie 5 g mielonej kawy 150 ml wrzącej wody. Kawy stęchłej, o posmaku pleśniowym, z goryczką itd. nie dopuszcza się do spożycia. Przez dłuższy czas można przechowywać kawę niepaloną. Ka- wę paloną bez utraty zapachu można przechowywać 2 tygodnie a w szczelnych pudełkach blaszanych parę miesięcy. Okres ten jest znacznie krótszy dla kawy mielonej, dochodzi zaledwie do kilku dni. 1 Kawę niepaloną w opakowaniu papierowym lub tekturowym należy przechowywać w pomieszczeniach suchych, gdyż inaczej kawa pleśnieje. Nie można także jej przechowywać w pomiesz­czeniach zbyt ciepłych, gdyż traci zapach.