Ocena jakości i przechowywanie
Kawa nie powinna zawierać więcej niż 5 do 8% wody, 5% popiołu i nie mniej niż 20% substancji rozpuszczalnych tzw. wyciągowych. Smak jej bada się przez zaparzenie 5 g mielonej kawy 150 ml wrzącej wody. Kawy stęchłej, o posmaku pleśniowym, z goryczką itd. nie dopuszcza się do spożycia.
Przez dłuższy czas można przechowywać kawę niepaloną. Ka-
wę paloną bez utraty zapachu można przechowywać 2 tygodnie
a w szczelnych pudełkach blaszanych parę miesięcy. Okres ten jest
znacznie krótszy dla kawy mielonej, dochodzi zaledwie do kilku
dni. 1
Kawę niepaloną w opakowaniu papierowym lub tekturowym należy przechowywać w pomieszczeniach suchych, gdyż inaczej kawa pleśnieje. Nie można także jej przechowywać w pomieszczeniach zbyt ciepłych, gdyż traci zapach.