A A A

Ocena mydła

Za cechę określającą wartość mydła uważa sie procentową zawartość w nim bezwodnego mydła w przeliczeniu na 100% kwasy tłuszczowe. Normalne twarde mydło do prania, otrzymane za pomocą opisanego sposobu przez wysolenie, zawiera w stanie świeżym, a więc bezpośrednio po wyprodukowaniu około 67% mydła co odpowiada 62% kwasów tłuszczowych. ( Wadą mydła do prania jest występowanie na nim brunatnych plam i przykry zapach, którym może przejść bielizna, zwłaszcza w razie nieumiejętnego płukania. Plamy takie i przykry zapach występuje na mydłach produkowanych z dodatkiem takich olejów jak sojowy, a zwłaszcza lniany. W czasie składowania mydło wysycha, to jest traci na ciężarze wskutek wyparowania wody. Jednak przy wysychaniu właściwego mydła się nie traci, wobec czego odbiorca wcale nie iest narażony na szkodę z powodu ususzenia mydła. Wytwórca odpowiada przed odbiorcą przede wszystkim za to, by kawałki wykonanego przezeń mydła, zadeklarowane jako kilogramowe i 62-procentowe, zawie­rały średnio po 620 g kwSsów tłuszczowych co odpowiada ok. 670 g mydła sodowego bez względu na stopień ususzenia.