Reklama
garownik
A A A

RYBY

Wszystkie ryby można podzielić na ryby słodkowodne i ryby morskie. Niektóre jednak gatunki ryb przebywają przez pewien czas za­równo w morzu jak i wodach słodkich. Do ryb słodkowodnych zaliczamy m. in. następujące ryby: Karp jest to ryba najbardziej znana i sprzedawana często w stanie żywym. Przeciętna waga dorosłego karpia wynosi 1 — 2 kg. Karp jest rybą stosunkowo tłustą, o delikatnym smaku. Odznacza się on dużą żywotnością, co umożliwia sprzedawanie go w stanie żywym. Leszcz jest to ryba żyjąca głównie w jeziorach. Przeciętna waga od 2 do 4 kg. Leszcz jest płaski, wysoki, o krótkiej głowie, wciętej płetwie ogonowej, ciemnym grzbiecie i jaśniejszych bo­kach. Mięso leszcza jest mało tłuste, posiada dużo ości, lecz jest bardzo smaczne. Szczupak jest to ryba bardzo rozpowszechniona. Prze­ciętna waga 2 do 5 kg. Najlepsze są sztuki o wadze 1 — 2 kg. Kształt szczupaka jest wydłużony, o dużej głowie i wysuniętej dolnej szczęce, barwa szarozielona, na brzuchu jaśniejsza. Mięso szczupaka jest białe, zwarte i bardzo smaczne. L i n jest to ryba żyjąca przeważnie w stawach. Przeciętna waga do 2 kg. Najlepsze są sztuki o wadze do 0,5 kg. Lin ma kształt lekko wydłużony, drobną łuskę barwy szarozielonej na grzbiecie i o złocistym połysku na bokach i jasnej na podbrzuszu. Mięso lina jest tłuste i zawiera małą ilość ości. Karaś jest kształtem podobny do karpia. Waga do 1 kg. Łuska na grzbiecie barwy ciemnooliwkowej lub czerwonozłocistej, zwłaszcza na bokach. Mięso jest smaczne, lecz bardzo ościste. Sandacz żyje w rzekach, jeziorach, zalewach oraz w sło­nych zatokach morskich. Waga od 1 kg do 2 kg. Kształt ma wy­dłużony, łuskę barwy szarozielonej, jaśniejszą na bokach. Jest to jedna z najsmaczniejszych ryb o białym i delikatnym mięsie i mało oścista. Łosoś część swojego życia spędza w morzach, a część w wo­dach słodkich. Jest to najbardziej poszukiwana i ceniona ryba. Przeciętna waga łososia od 5 do 20 kg. Mięso łososia zawiera znaczną ilość tłuszczu, jest bardzo delikatne i smaczne oraz po­siada jeszcze tę zaletę, że nie ma prawie wcale ości. Węgorz podobnie jak i łosoś żyje w morzach i w wodach słodkich. Waga do 2 kg. Węgorz ma kształt silnie wydłużony, bar­wę ciemną z jasnym brązowym odcieniem brzucha. Mięso węgo­rza nie posiada ości, jest bardzo tłuste, soczyste i bardzo smaczne. Węgorze mają najsmaczniejsze mięso w okresie letnim.

 

- najzdrowsze ryby

- ryby do sushi

- ryby i owoce morza