A A A

Ryby morskie

Dorsz należy do najbardziej popularnych ryb morskich. Przeciętna waga dorsza 3 kg. Jest on barwy zielonkawobrązowej, jaśniejszej na brzuchu. Dorsz jest rybą chudą. Pewne ilości tłusz­czu zgromadzone są w wątrobie, która z tego względu jest cennym surowcem do wyrobu tranu. Mięso dorsza, pomimo że zawiera mało tłuszczu, jest smaczne i pożywne. Siedź jest również najpopularniejszą rybą morską. Istnieje cały szereg odmian śledzi. Nazwy tych odmian przeważnie pocho­dzą od siedliska ryb; tak więc znane są śledzie bałtyckie, norwes­kie, szkockie itp. Siedź jest rybą bardzo odżywczą ze względu na dużą zawartość tłuszczu, witamin i białka. Jest bardzo smaczny i nadaje się do przetwórstwa — do wędzenia, solenia, mary­nowania. Waga śledzia przeciętnie 0,2 kg, kształt wydłużony, barwa sza-roniebieska. Makrela żyje w Morzu Północnym, Śródziemnym, Czar­nym, jest również spotykana na Bałtyku. Makrela ma grzbiet zie-lonkawoniebieski, od którego odchodzą lekko faliste kręgi czar­nego koloru. Makrela ma wartość odżywczą i smak podobny do śledzia, tylko zawiera dużo mniej ości, co stanowi jej zaletę. Szprot podobny jest do małego śledzia (10 — 15 cm), jest tłusty i ma delikatny smak. W handlu szproty spotykane są tylko jako wędzone, w konserwach lub marynaty.