Ryby morskie
Dorsz należy do najbardziej popularnych ryb morskich. Przeciętna waga dorsza 3 kg. Jest on barwy zielonkawobrązowej, jaśniejszej na brzuchu. Dorsz jest rybą chudą. Pewne ilości tłuszczu zgromadzone są w wątrobie, która z tego względu jest cennym surowcem do wyrobu tranu. Mięso dorsza, pomimo że zawiera mało tłuszczu, jest smaczne i pożywne.
Siedź jest również najpopularniejszą rybą morską. Istnieje cały szereg odmian śledzi. Nazwy tych odmian przeważnie pochodzą od siedliska ryb; tak więc znane są śledzie bałtyckie, norweskie, szkockie itp. Siedź jest rybą bardzo odżywczą ze względu na dużą zawartość tłuszczu, witamin i białka. Jest bardzo smaczny i nadaje się do przetwórstwa — do wędzenia, solenia, marynowania.
Waga śledzia przeciętnie 0,2 kg, kształt wydłużony, barwa sza-roniebieska.
Makrela żyje w Morzu Północnym, Śródziemnym, Czarnym, jest również spotykana na Bałtyku. Makrela ma grzbiet zie-lonkawoniebieski, od którego odchodzą lekko faliste kręgi czarnego koloru.
Makrela ma wartość odżywczą i smak podobny do śledzia, tylko zawiera dużo mniej ości, co stanowi jej zaletę.
Szprot podobny jest do małego śledzia (10 — 15 cm), jest tłusty i ma delikatny smak. W handlu szproty spotykane są tylko jako wędzone, w konserwach lub marynaty.