A A A

Soki owocowe słodzone

Soki owocowe słodzone wyrabia się z wyciśniętego z owoców soku, w którym rozpuszcza się cukier na zimno lub w czasie goto­wania. W tym drugim przypadku roztwór może być bardziej stężony, to znaczy zawierać większy % rozpuszczonego cukru; w pierwszym mniejsza jest obawa jego wykrystalizowania (tzw! „scukrzenie"). Soki I kategorii zawierają do 69% cukru, a soki kategorii II do 68%. W celu zapewnienia trwałości dodaje się do soków niewielkie ilości takich środków 'konserwujących jak dwu­tlenek siarki (do 0,0125%), kwas mrówkowy lub benzoesowy (0,1%). Soki owocowe słodzone powinny być przezroczyste, nie zawierać substancji nierozpuszczalnych i nie posiadać zapachu ani smaku innego niż owoce, z których zostały wyprodukowane. Kla­rowność soków bada się przez dziesięciokrotne rozcieńczenie wodą. Roztwór taki powinien być przezroczysty. Soki owocowe słodzone rozlewa się do butelek o pojemności do 1 1. Przechowywać je należy w pomieszczeniach o temperaturze od 0 do 12°C.