Reklama
A A A

Sól kuchenna

Sól kuchenna jest bezbarwnym związkiem składającym się z równej ilości atomów metalu sodu i niemetalu chloru. W przyrodzie występuje w postaci pokładów soli kuchennej, ukrytych w głębi ziemi i wydobywanych przez górników, albo też w postaci roz­puszczonej w wodach mórz i jezior. Sól kamienna przeważnie bywa zanieczyszczona ziemią oraz związkami żelaza, potasu, wapnia i in., które nadają jej czerwoną, zieloną, szarą lub inną barwę. Soli takiej używa się przy hodowli zwierząt, do mieszanin oziębiających itd. Do celów konsumpcyjnych używać można soli pozbawionej za­nieczyszczeń. Osiąga się to przeważnie przez rozpuszczanie wy­dobytej soli w wodzie, oddzielenie zanieczyszczeń stałych i odpa­rowanie wody. Na warzelnictwie oparte jest również otrzymywa­nie soli z jezior słonych. « So jest niezbędną przyprawą mającą też duże znaczenie dla zdro­wia ludzkiego. Bada się ją organoleptycznie za pomocą smaku powonienia, wzroku. Brak posmaków obcych ustala się przez de­gustację 5rA roztworu soli kuchennej w temperaturze 15 do 25°C zapach i barwę przez badanie próbek roztartych w moździerzu' Prażenie soli pozwala na wykrycie zanieczyszczeń substancjami or^fldczaymi, które ulegają zwęgleniu i nadają soli ciemnawą Soli używa się jako przyprawy i jako środka konserwującego, ma ona także zastosowanie w przemyśle (wyrób bielidła kwa^u solnego itp.).