Sól kuchenna
Sól kuchenna jest bezbarwnym związkiem składającym się z równej ilości atomów metalu sodu i niemetalu chloru. W przyrodzie występuje w postaci pokładów soli kuchennej, ukrytych w głębi ziemi i wydobywanych przez górników, albo też w postaci rozpuszczonej w wodach mórz i jezior.
Sól kamienna przeważnie bywa zanieczyszczona ziemią oraz związkami żelaza, potasu, wapnia i in., które nadają jej czerwoną, zieloną, szarą lub inną barwę. Soli takiej używa się przy hodowli zwierząt, do mieszanin oziębiających itd.
Do celów konsumpcyjnych używać można soli pozbawionej zanieczyszczeń. Osiąga się to przeważnie przez rozpuszczanie wydobytej soli w wodzie, oddzielenie zanieczyszczeń stałych i odparowanie wody. Na warzelnictwie oparte jest również otrzymywanie soli z jezior słonych.
« So jest niezbędną przyprawą mającą też duże znaczenie dla zdrowia ludzkiego. Bada się ją organoleptycznie za pomocą smaku powonienia, wzroku. Brak posmaków obcych ustala się przez degustację 5rA roztworu soli kuchennej w temperaturze 15 do 25°C zapach i barwę przez badanie próbek roztartych w moździerzu' Prażenie soli pozwala na wykrycie zanieczyszczeń substancjami or^fldczaymi, które ulegają zwęgleniu i nadają soli ciemnawą
Soli używa się jako przyprawy i jako środka konserwującego, ma ona także zastosowanie w przemyśle (wyrób bielidła kwa^u solnego itp.).