Tłuszcze roślinne nieschnące
Najważniejszymi tłuszczami roślinnymi nieschnącymi są: olej kokosowy, palmowy i arachidowy.
Olej kokosowy otrzymywany jest z tzw. kopry — suszonego miąższu orzechów kokosowych, owocu palmy kokosowej, rosnącej w klimacie gorącym.
Przerób kopry odbywa się metodą tłoczeniową lub tłoczeniowo-ekstrakcyjną.
Olej kokosowy krzepnie w temperaturze 14—25°iC. Olej kokosowy jest bardzo cennym tłuszczem nadającym siej doskonale do celów technicznych jak i spożywczych.
Używany do wyrobu mydła doskonale zastępuje znacznie droższy łój.
Olej kokosowy rafinowany jest jednym z podstawowych składników margaryny i tłuszczu jadalnego — ceresu.
Olej arachidowy otrzymuje się z orzeszków ziemnych importowanych do Polski przeważnie z Chin i Indii. Orzeszki prasowani lub ekstrahowane po wstępnym tłoczeniu dają olej ciekły, który po przerafinowaniu jest doskonałym olejem jadalnym, stosowanym zarówno w stanie ciekłym, jak i utwardzonym do produkcji margaryny. Olej arachidowy w stanie utwardzonym odpowiednio rafinowany stanowi doskonały tłuszcz jadalny, mający duże zastosowanie w przemyśle cukierniczym.